![26-åriga Matilda Melander har hittat sin roll i skidvärlden i vallaboden.](/images/18.427c33ff18bcc32fead46460/1700141530198/231116_melander4.jpg)
26-åriga Matilda Melander har hittat sin roll i skidvärlden i vallaboden.
Matilda ett namn att räkna med i vallavärlden
Som elitskidåkare från en liten sydsvensk klubb vallade hon sina egna skidor på seniorcupen. Den kunskapen i ryggen och ett chansartat mail till Petter Myhlback för två år sedan har gjort 26-åriga Matilda Melander till ett namn att räkna med bland klistervallor och handstrukturer.
När vi når Matilda Melander tar hon hand om en förkyld skidgymnasieelev som behöver skjutsas till bussen för hemfärd från träningslägret i Bruksvallarna. 26-åriga Melander gör sin första höst som tränare för skidjuniorerna på Mora Skidgymnasium.
Vägen fram till elitskidmiljön har Melander stakat ut på eget vis. Under ungdomsåren i Tidaholm hängde hon med i föräldrarnas passion för skidåkning i motionsform, efter ett par års uppehåll anmälde hon sig sedan som 16-åring till Tjejvasan och fick mersmak.
—Jag tävlade i andra sporter som ungdom men inte i skidåkning. Tjejvasan gick bra och därifrån ökade mitt intresse allteftersom, berättar Melander.
När gymnasiet var avklarat på hemorten stod de flesta av klasskamraterna inför beslut mellan de vanliga livsvalen som resande runt världen eller studier i Sveriges större städer. Melander valde en annan väg när hon fick information om en skidutbildning i Mora som erbjöd träning och kunskap inriktad mot skidåkning på högre nivåer.
—När jag hamnade i den miljön blev det naturligt att börja tävla i den nationella seniorcupen. Vi reste runt ett gäng och vi skötte all service själva. Vi tog hjälp av de vallarekommendationer som leverantörerna delade i sociala medier och vallade på kvällar inför loppen.
Sommaren 2019 tog ivern att utvecklas överhand och i obalans uppstod i den så viktiga ekvationen mellan träning och återhämtning. Hon valde ett miljöombyte för att komma ur den nedbrytande spiralen när ekonomistudierna i Falun byttes mot studier i idrottsmedicin i Umeå.
—Där väcktes verkligen intresset för frågeställningen varför blev det som det blev för mig?
![Till vardags är Matilda Melander verksam som tränare vid Mora Skidgymnasium. Den här veckan spenderas i snörika Bruksvallarna.](/images/200.427c33ff18bcc32fead46653/1700141799740/231116_melander3.jpg)
Till vardags är Matilda Melander verksam som tränare vid Mora Skidgymnasium. Den här veckan spenderas i snörika Bruksvallarna.
Idag har Melander mer kunskap och erfarenhet kring hållbara förhållningssätt till idrottandet. I rollen som ansvarig för ettorna på Mora Skidgymnasium upplever hon också att flera bra verktyg har tagits fram för att möta och rusta skidåkare med viktig kunskap redan i tidig ålder.
—Handboken Den hållbara skidåkaren borde ha skrivits tidigare. Den ger också oss ledare många bra verktyg för att kunna bemöta ungdomarna. Förr pratade man om att aktiva som åt för lite hade ätstörningar, idag pratar man istället mer om energibalans och att få förståelse för hur mycket man behöver.
—Det är viktigt i dagens medielandskap när unga skidåkare formar bilden av sina idoler via sociala medier. Där visar Kläbo att han går upp och tränar klockan 04.15, men vi får aldrig ta del av de träningsdagar han har sovit dåligt och ändrat i planeringen för att istället prioritera sin hälsa.
Skidlivet har tagit Matilda Melander till många platser i världen. Med en stor dos nyfikenhet och en vilja att bredda sin skidkompetens författade hon ihop ett mail till dåvarande vallachef Petter Myhlback för två år för att fråga om det på något sätt går att få vara med och lära sig.
—Han gav mig nummer till Torbjörn Bergman som sköter vallningen på Skandinaviska Cupen och på den vägen är det. Det fortsatte med fler Skandinaviska Cuper och andra uppdrag som exempelvis Ungdoms-OS. Torbjörn har fått över tusen frågor från mig som på ett eller annat sätt handlar om vallning, säger Melander och skrattar.
![Matilda i dialog med Alva Svahn vid tävlingar i Finland.](/images/200.427c33ff18bcc32fead46603/1700141634683/231116_melander2.jpg)
Matilda i dialog med Alva Svahn vid tävlingar i Finland.
I vinter ser Melander framemot många äventyr som vallare med Ungdoms-OS i Sydkorea i januari som den stora kronjuvelen.
Har du haft några förebilder inom vallningen?
—Jag misstänkte att den frågan skulle komma under intervjun så jag tänkte på det igår. Tre namn som kom upp var Lotta Westberg, Mia Karlsson och Anneli Solin. De är kvinnor som har visat väldigt stor glädje och passion inför att valla och ha ledarroller inom skidmiljön. Man har sett dom på TV. Det har inspirerat mig och det är superviktigt att unga skidtjejer får se att skidmiljön är fylld med så många fler spännande och utmanande arbetsuppgifter än att koka pasta.
Vilken miljö möts man av som ung kvinna i vallaboden?
—Den utvecklas och blir hela tiden bättre i takt med att vi också är fler kvinnor i organisationen. När jag började för två år sedan fanns inga arbetsbyxor i dammodell, i år har jag fått ett par. Jag upplever att sånt är viktigt för att det skapar en välkomnande känsla av att man faktiskt har planerat för att vilja ha kvinnor i arbetslaget.
I rollen som skidgymnasietränare tar Melander med sig insikten om vilken konkurrensfördel åkare som skaffar sig en grundläggande förståelse för vallning och material faktiskt får.
—Det är mycket enklare som vallare att göra ett bra jobb åt en åkare som har kunskap om sina egna skidor och som kan vallaspråket. När man blir uttagen till att resa på landslagsuppdrag kan man inte längre lägga allt i händerna på kunniga föräldrar.
2023-11-16
2023-11-16
Mattias Bångman, SSF