Speedski
Mathilda Persson

Mathilda på pallen i Frankrike för andra dagen i rad

Mathilda på pallen igen, Siri ny medlem i 200-klubben

Förhållandena var perfekta för speedski när , Mathilda Persson, IFK Falun Alpin, upprepade gårdagens prestation och tog sin andra pallplats på två dagar när hon blev trea i Frankrike idag.

Mathilda gjorde precis som igår två fina och stabila åk och nådde till slut 210,92km/h i sitt finalen. Vann gjorde även idag Valentina Greggio, Italien, som nådde drygt 216km/h. För Mathilda betyder de dubbla pallplatserna att målsättningen om en bra placering i totala cupen definitivt är inom räckhåll i år: - Jag siktar på en topp tre placering i totala cupen i år, för mig går det före VM den här säsongen, och jag känner att jag har det inom räckhåll efter de här dagarna, säger en nöjd Mathilda.

Siri 204

Siri Kling Andersson åkte 204km/h! Grattis och välkommen till 200-klubben!

Även Cornelia Thun Sandström och Siri Kling Andersson tog sig till final idag. Cornelia fick lite obalans i åket men lyckades rädda upp det och slutade på en fjärdeplats med 206,68km/h. Siri gjorde ett fint åk och blev femma med 204,13km/h. För Siri var det dessutom första gången över den magiska 200-gränsen, en prestation i sig som medför en plats på den prestigefulla svenska 200-listan. Agnes Abrahamsson som åkt bra hela veckan fick inte till sitt semifinalåk, en skida skar ut i timingzonen (i 196km/h) och hon tvingades avbryta åket därmed var finalplatsen ur sikte och hon fick nöja sig med en sjätteplats idag.

Olof grattas av Calle

Olof Abrahamsson gratuleras av Calle Ribbegårdh efter sitt grymma finalåk på 220km/h

Olof Abrahamsson, Väst Alpin SK Göteborg, var även idag den snabbaste svenska herråkaren och den enda som klarade top-10 kvalet till finalen. Väl där drämde han till med ett riktigt kanonåk på 220,57km/h vilket räckte till en stark femteplats. Olof hade mindre än 1 km/h upp till pallen så marginalerna är mycket små. Vann gjorde även idag legenden Simone Origone, Italien knappt före hemmasonen Simon Billy, Frankrike. Olof känner att han börjar få bra koll på sin åkning: - Det börjar kännas stabilt även i så pass här höga farter. Jag åkte ju över 234km/h här på VM förra året men jag känner mig betydligt säkrare i min åkning i dessa farter i år. Det känns att jag börjar få några 200-åk under bältet nu, säger Olof som ser fram emot VM som går i samma backe i slutet av Mars i år.

Gänget på plats

Svenska åkare och staben på plats. Stående från vänster: Coach Britta Backlund, Olof Abrahamsson, Mats Abrahamsson, Calle Ribbegårdh, förbundskapten Micke Brunnberg, Knästående: Siri Kling ANdersson, Cornelia Thun Sandström, Mathilda Persson, Agnes Abrahamsson, Liggande är tränare Daniel Andersson

Övriga svenska herråkare idag kom inte vidare från semifinalen, Carl Ribbegårdh slutade på en 14:e plats och Artikelförfattaren i egen hög person slutade på en 15:e plats. Båda åkte drygt 202 km/h i semifinalen men hade behövt åka ca 3 km/h snabbare för att nå finalen.

Nästa anhalt på världscupen är Formigal, Spanien, 26-29 februari.